Ασημίνα Σκόνδρα: «Να δικαιώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν»

Να σταθεί με ευθύνη στα θέματα εθνικού χαρακτήρα, χάριν της πατρίδας και των πολιτών, ζήτησε από την Ολομέλεια της Βουλής, η Βουλευτής Καρδίτσας κ. Ασημίνα Σκόνδρα, κατά την συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. 

Στην ομιλία της μεταξύ άλλων τόνισε: 

«Πλησιάζοντας προς το τέλος, της κορυφαίας διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, κυριαρχούν σήμερα στη συζήτηση, πολύ σημαντικά άρθρα. Όπως το ακαταδίωκτο του βουλευτή, στο άρ. 62, που προστατεύει τον βουλευτή, για επεμβάσεις σκοπιμότητας εναντίων του, διώξεις δηλαδή τρίτων, για να τον πλήξουν πολιτικά και άλλων συμφερόντων, για να τον εμποδίσουν στην άσκηση των καθηκόντων του. 

Βεβαίως και ο Βουλευτής, δεν εξαιρείται από τον κανόνα ισότητας, ενώπιων του νόμου. 

Σήμερα η πρότασή μας αφορά τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, σε ότι αφορά αδικήματα, έξω από τα βουλευτικά καθήκοντα και διατηρείται για εκείνα που τελέστηκαν, κατά την άσκησή τους. 

Η Βουλή αναλαμβάνει να κρίνει ρεαλιστικά και απροκάλυπτα την σκοπιμότητα δίωξης του Βουλευτή. 

Η πρότασή μας δεν ισοπεδώνει και δεν απαξιώνει τον κοινοβουλευτισμό, αντιθέτως ενισχύει την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού και ενδυναμώνει την ποιότητα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. 

Το άρθρο 86, που αφορά στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και που βάζει ένα τέλος, σε μια συζήτηση πολλών ετών, για τη διαφορετική μεταχείριση, που έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, σε ό,τι αφορά την παραγραφή αδικημάτων. Παύει η μομφή, ότι η Βουλή νομοθετεί υπέρ των υπουργών, και η ΝΔ προτείνει, την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας και κατ’ επέκταση της προθεσμιακής αντιμετώπισης. 

Απαντήθηκε κατά κόρων από συναδέλφους της συμπολίτευσης, τόσο για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Τσίπρα. Γι’ αυτό, δε θα σταθώ εκεί, αλλά προχωρώ, καταθέτοντας την απόψή μου, ότι η ανάγκη αναθεώρησης του συγκεκριμένου άρθρου, κρίνεται αναγκαία, διότι πέραν των υπολοίπων, θα ενισχύσει τη δημόσια εθνική τάξη, την κάθαρση της δημόσιας ζωής, τη διαφάνεια και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών. 

Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να θυμίσω, ότι ο Πρωθυπουργός , ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ήταν εκείνος που πήρε ξεκάθαρη θέση και πρωτοβουλίες, υπέρ της κατάργησης του συγκεκριμένου άρθρου από το 2008. Να θυμίσω , επίσης, ότι τότε τα κόμματα που εκπροσωπούσαν την αριστερά, δηλαδή ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ, αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρότασή του. Ήρθε, όμως το πλήρωμα του χρόνου και απεδείχθη, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δίκιο, γι’ αυτό και τώρα πιστεύω, ότι θα συνηγορήσουν όλοι, στην αλλαγή που επιβάλλεται. 

Στη σημερινή ενότητα ,συμπεριλαμβάνεται και το εξόχως σημαντικό άρθρο 54, που αφορά στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων, που ζουν στο εξωτερικό. 

Βεβαίως, το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου αυτής κάθε αυτής, το έχουν αυτοδίκαια, αφού όλοι γνωρίζουμε, ότι αναφέρεται ρητώς στο Σύνταγμα. 

Αυτό που απασχολεί , είναι η διευκόλυνση, να μπορούν να ασκούν το δικαίωμά τους αυτό, από τον τόπο κατοικίας τους και να μετρά ισότιμα, όπως όλων των Ελλήνων. 

Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν αναλωθεί, ατελείωτες ώρες στο δημόσιο διάλογο, για να υπάρξει κατάληξη και απόφαση πάνω σ’ αυτό. 

Δυστυχώς όμως, ατελείωτη είναι και η υποκρισία ορισμένων, που φτάνοντας ακόμη και σε κωμικές δικαιολογίες, βάζουν προσχώματα και υψώνουν εμπόδια, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνεται η επιθυμητή απόφαση. 

Και λέω επιθυμητή, διότι 10ετίες ολόκληρες, οι οργανώσεις των Ελλήνων μεταναστών, υποβάλλουν αυτό το αίτημα αφενός, και αφετέρου οι Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της χώρας, στην πλειοψηφία τους, συμφωνούν απολύτως στη διευκόλυνση αυτή. 

Οι εποχές που διανύουμε και οι δοκιμασίες, που πέρασε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι έχουν σε όλους μας, καταστήσει σαφή την ανάγκη, ο ελληνισμός απανταχού της γης, να είναι ενωμένος. 

Να ενισχυθούν οι δεσμοί, να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις και οι δυνατότητες, που αποδεδειγμένα έχει παντού στην επικράτεια όλης της υφηλίου, ώστε να συμβάλλουν ως άριστοι πρεσβευτές, στην ισχυρή παρουσία της πατρίδας μας, στα παγκόσμια δρώμενα και στην ανοδική εξέλιξη της πορείας της. 

Φυσικά, αυτό προϋποθέτει να συμμετέχουν, στα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας και να έχουν λόγο στις κεντρικές αποφάσεις, δικαιώματα δηλαδή παράλληλα με υποχρεώσεις. 

Για να επιτευχθούν τα ανωτέρω, είναι προϋπόθεση, η παροχή διευκόλυνσης της ψήφου, από τον τόπο που κατοικούν. 

Η παράταξή μου κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβανόμενη αυτήν ακριβώς την ανάγκη και ως καθήκον, απέναντι στους συμπατριώτες του εξωτερικού, διαχρονικά υποστηρίζει τη διευκόλυνση αυτή. Θυμίζω την προσπάθεια, από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, του Αντώνη Σαμαρά και σήμερα την ξεκάθαρη και αποφασιστική στάση, του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Και με συνέπεια στις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διεξαχθεί, ένας σοβαρός διάλογος, με όλα τα κόμματα, τις οργανώσεις ομογενών και όλους τους εμπλεκόμενους. Μάλιστα, παρόλο που στη ΝΔ , πιστεύουμε, ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους έλληνες του εξωτερικού, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απρόσκοπτα, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις, με επιστολική ψήφο, μια αποτελεσματική και απόρρητη μέθοδος, που χρησιμοποιούν όλες οι χώρες η ανάγκη που προκύπτει από το άρ. 51 παρ. 4 του Συντάγματος, για την έγκριση από 200 μέλη του Κοινοβουλίου, εφαρμογής ενός τέτοιου νόμου, υποχρέωσε την κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις, συμβιβασμούς χάριν της συνεννόησης, προκειμένου να βρεθεί η κοινή συνισταμένη και η μέγιστη συναίνεση. 

Αναφέρω επιγραμματικά γιατί έχει την αξία του, ότι οι συζητήσεις της διακομματικής κατέληξαν σε πέντε σημεία. 

- Να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με αυτοπρόσωπη παρουσία στα εκλογικά τμήματα που θα καθοριστούν σε πρεσβείες, προξενεία ή δημόσια κτίρια. 

-Η ψήφος να υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα, στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα και στην κατανομή των εδρών του συνόλου, όπως όλοι οι Έλληνες. 

-Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να αυξηθεί από 12 στο ανώτερο επιτρεπτό από το Σύνταγμα, 15 θέσεων και 

-Αυτό όμως που αφορά κυρίαρχα στη σημερινή μας συζήτηση, είναι να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, ώστε να απαλειφθεί κάθε αμφιβολία, πως η θέσπιση περιορισμών, στη διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού, είναι λύση Συνταγματική. 

Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε το πρώτο βήμα. Να λύσουμε, για πρώτη φορά την άσκηση συνεννόησης, σε ένα θέμα, που έχει σχέση με την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, απέναντι στους Έλληνες, εντός και εκτός της χώρας. 

Όποια άλλη θέση, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, θα σημαίνει υπεκφυγή και υποκρισία. Και η γνώμη κάποιων εξ υμών εδώ μέσα, πιθανώς δε σας ενδιαφέρει, όμως θα πρέπει να σας ενδιαφέρει, η άποψη των πολιτών, που μας παρακολουθούν και που κατ’ εντολή τους βρισκόμαστε όλοι σ’ αυτήν την αίθουσα. 

Και ξέρετε; Τις προφάσεις εν αμαρτίαις, τις αντιλαμβάνονται όλοι, όπως όλοι βλέπουν πίσω από τις λέξεις και καταλαβαίνουν, ότι μια πιθανή άρνησή σας στην προσθήκη του άρθρου 54, θα πηγάζει από το φόβο σας, ότι η ψήφος των ελλήνων του εξωτερικού δε θα κινηθεί προς το συμφέρον σας. 

Και γιατί θα συμπεράνουν αυτό; Διότι οι εκλογείς του εξωτερικού είναι άνθρωποι της εργασίας, της δημιουργίας, της παραγωγής, του ρίσκου. Γιατί αυτό δείχνει, το ότι άφησαν τη σιγουριά των πατρογονεϊκών εστιών και έφυγαν για να δουλέψουν. Έλληνες με αγάπη για την πατρίδα, που η νοσταλγία την κάνει ακόμη εντονότερη και πιθανόν το προφίλ αυτό να μη συνάδει με την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της αριστεράς. 

Προσωπικά δε θα’ θελα η απόφασή σας να οδηγήσει κανέναν σε τέτοια συμπεράσματα, αντιθέτως θα’ θελα να αποδείξουμε, ότι στα θέματα εθνικού χαρακτήρα, στεκόμαστε με ευθύνη και χάριν της πατρίδας και των πολιτών, βρίσκουμε τρόπους σύγκλισης και συναίνεσης. Σας καλώ, λοιπόν όλους να υπερψηφίσουμε την προσθήκη του άρθρου 54, να δικαιώσουμε όσους μας εμπιστεύτηκαν και να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς τους Ελληνισμού απανταχού της γης με τη μητέρα Ελλάδα».