Δίκαιες αλλαγές στο ασφαλιστικό και παροχές με κοινωνικό πρόσημο

 


Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα, Βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας

 

Το ζήτημα της δημόσιας ασφάλισης, των παροχών και των ορίων συνταξιοδότησης, έχει απασχολήσει διαχρονικά την Ελλάδα, καθώς αποτελεί ένα μείζον θέμα που επηρεάζει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Κανείς μας δεν είναι αμέτοχος, καθώς κανείς δεν εξαιρείται από το δικαίωμα στην εργασία και την συνταξιοδότηση.

Ωστόσο, η πολυνομία και οι συνεχείς τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό, έχουν δημιουργήσει, κενά και παραλείψεις, που είτε εδραιώθηκαν μέσα στο χρόνο, είτε δημιουργήθηκαν από τις σύγχρονές συνθήκες. Διαχρονική πρόκληση για κάθε Κυβέρνηση, είναι η δίκαιη και χωρίς διαχωρισμούς, απονομή συντάξεων.

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που πρόσφατα ψηφίστηκε απαντά στις παραπάνω προκλήσεις, εξορθολογίζοντας και αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση.

 

Εισάγει τον εκσυγχρονισμό και την εποπτεία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία εναρμονίζει με τα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών φορέων. Αποκαθιστά έτσι το παράδοξο του αφορολόγητου των ταμείων αυτών, με αποτέλεσμα σημαντικό έσοδο για τα κρατικά ταμεία.

 

Επίσης, εισάγονται νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, που τροποποιούν και αποσαφηνίζουν το καθεστώς και βελτιώνονται υπηρεσίες όπως ο e-ΕΦΚΑ.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδεικνύει συνεχώς, την πρόθεσή της, αφενός να προστατεύσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με δίκαιες αλλαγές και αφετέρου, να ενισχύσει την εθνική οικονομία, απαλλάσσοντας τους συνταξιούχους,

από περικοπές και περιορισμούς που ισχύουν μέχρι σήμερα.

 

Ακουμπά έντονα κοινωνικά ζητήματα και λύνει χρόνια προβλήματα όπως:

·         Την επέκταση επιδόματος μητρότητας για 9 μήνες, σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, αναδρομικά από τις 24/9. Έμπρακτη κοινωνική πολιτική, από την Κυβέρνηση που αφορά και το δημογραφικό.

·         Κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων, όποιος δηλαδή συνταξιούχος επιθυμεί ν’ αυξήσει το εισόδημά του, θα έχει κατά μέσο όρο το χρόνο 2.200 ευρώ όφελος.

·         Την δυνατότητα εργασίας, για τους δικαιούχους αναπηρικής σύνταξης, χωρίς καμία κράτηση.

·         Αύξηση του ορίου για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, από 20.000 σε 30.000 ευρώ και από 6.000 και 10.000 ευρώ για αγρότες – ώστε να συνταξιοδοτηθούν στα 67 τους χρόνια.

·         Ενοποίηση των επικουρικών, που συνεπάγεται και επιτάχυνση απονομής τους.

·         Ρυθμίζεται η καταβολή του εφάπαξ των ιερέων.

·         Αποκαθίσταται μετά από 20 χρόνια, η ανισότητα για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, που δεν λάμβαναν επικουρική σύνταξη.

·         Παύει να προσμετράται το επίδομα ένταξης αποφυλακισμένων στο εισόδημά τους, έτσι ώστε να εισπράττουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και όποιο άλλο επίδομα, για την ομαλότερη επανένταξή τους.

 

Περιλαμβάνονται ακόμα ρυθμίσεις, που αφορούν στη Δ.ΥΠ.Α., σχετικά με την δημιουργία συστήματος διορισμού και προσλήψεων των μόνιμων και αορίστου χρόνου, εκπαιδευτικών. Έτσι θα λυθεί το πρόβλημα υποστελέχωσης των οργανικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την προστασία μαθητευομένων και την συμμόρφωση εργοδοτών, σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση, με ευεργετικές διατάξεις, που καλύπτει μεγάλο εύρος της κοινωνίας. Βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτά τα βρίσκει, πολύ λίγα και πολύ μικρά, όπως μας είπε…

 

Μάλλον τα συγκρίνει, με τα τεράστια και ατελείωτα χτυπήματα της, προς τους συνταξιούχους, κατά την διακυβέρνησή της.

 

Τί να πρωτοθυμηθούμε; Την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Την συρρίκνωση των αποδοχών των νέων συνταξιούχων που έφτασε 38%; Την κατακρεούργηση των παλαιών συντάξεων? Την σφαγή των επικουρικών ως 50%; Τις αυξημένες εισφορές για την υγεία? Την παρακράτηση των αναδρομικών περίπου για 1 χρόνο;

 

Πρέπει να κατανοήσει η αντιπολίτευση ότι οι εκλογικές ήττες δεν είναι Κολυμβήθρα του Σιλωάμ, κι αυτά δεν ξεπλένονται.

 

Σχετικά με την παροχή άδειας εργασίας σε παράνομους μετανάστες, τροπολογία η οποία εισήχθη στο ίδιο νομοσχέδιο, θεωρώ, ότι έγινε πολλή συζήτηση στο δημόσιο διάλογο και ότι το τοπίο, έχει πλέον ξεκαθαρίσει.  Είναι σημαντικό, ότι δεν προβλέπει ελληνοποιήσεις, δεν υπάρχει μόνιμη νομιμοποίηση, ότι η 7ετία που θεσπίστηκε το 2014 παραμένει. Ότι αφορά όσους διαθέτουν διαβατήριο ή δυνατότητα ταυτοποίησης, προϋποθέτει λευκό ποινικό μητρώο, ενεργή σύμβαση εργασίας και δικαίωμα αίτησης, για όσους ήταν στην Ελλάδα για τρία συνεχόμενα χρόνια, αλλά ως τις 30.11.2023 και ότι ισχύει εφάπαξ.

 

Είναι επίσης σημαντικό, ότι οι άνθρωποι αυτοί θα καταγραφούν, θα πάψουν να είναι αόρατοι, να δουλεύουν με καθεστώς μαύρης εργασίας ή να κινούνται στα όρια της παρανομίας. Γιατί αν θέλουμε να δούμε την αλήθεια κατάματα, παράνομοι μετανάστες υπάρχουν στη χώρα μας και με κάποιον τρόπο επιβιώνουν.

Εξίσου σημαντικό, θα είναι το όφελος, που θα προκύψει, τόσο στα έσοδα του κράτους, αλλά κυρίως, ότι θα προστεθούν εργατικά χέρια.

 

Το ζήτημα αυτό, ειδικά στην επαρχία και σε αγροτικές περιοχές όπως η Καρδίτσα, είναι πραγματικά μεγάλο και δυσεπίλυτο.

Γνωρίζοντας όμως, την θέση και τις μέχρι τώρα πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την προστασία των συνόρων, την ασφάλεια και την πάταξη των δικτύων διακινητών, είναι βέβαιο ότι η παρέμβαση αυτή, δεν γεννά κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική μας κυριαρχία.