«Με το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση, χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, που διαχρονικά επιβαρύνουν την αποδοτική λειτουργία των δικαστηρίων μας.», επεσήμανε η Βουλευτής Ασημίνα Σκόνδρα, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, σε συζήτηση σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων είπε:
«Σύμφωνα με το άρθρο 26 του Συντάγματος, βασικό στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, αποτελεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Οι τρεις εξουσίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική, πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά ταυτόχρονα. Δεν νοείται κάποια από τις τρεις, να μένει πίσω και να μην συνεπικουρεί, τις άλλες δύο.
Η αργοπορία έκδοσης δικαστικών αποφάσεων αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, με δυσμενείς προεκτάσεις και έχει φέρει την Ελλάδα υπόλογη απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δυστυχώς απολογούμενη, για τα κακώς κείμενα, στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Αυτό το νομοσχέδιο συνεισφέρει σημαντικά στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Το ομολογουμένως και μέχρι πρότινος, εξαιρετικά ευαίσθητο δικαιοδοτικό σύστημα της χώρας, λειτουργούσε με χίλιες δυο δυσκολίες και εμπόδια και δεν αρκούσε, για να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των πολιτών. Επίσης, ήταν απολύτως αποτρεπτικό στην προσέλκυση ξένων αλλά και εγχώριων επενδύσεων.
Το παρόν απαντά, σε μια πραγματική ανάγκη της ελληνικής δικαιοσύνης, στην ταχύτητα δηλαδή, με την οποία διεκπεραιώνονται οι εκκρεμείς υποθέσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού στα δικαστήρια. Η κάλυψη, των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, μετά από διαδικασία επιλογής και επιμόρφωσής τους, μέσω του νεότευκτου τμήματος της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών σχεδιάστηκε με στόχο, την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης.
Οι μελλοντικοί δικαστικοί υπάλληλοι, θα επιλέγονται με διαγωνισμό, από την Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών. Κατά την φοίτησή τους, θα λάβουν τις αναγκαίες γνώσεις, προκειμένου να ασκήσουν αποτελεσματικά και με ταχύτητα τα καθήκοντά τους. Παράλληλα, οι εν ενεργεία δικαστικοί υπάλληλοι, με τη συμμετοχή τους στα επιμορφωτικά σεμινάρια της δια βίου κατάρτισης, θα διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.
Η σημερινή αναλογία, μεταξύ δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στη χώρα μας, είναι ένα προς ένα, ενώ θα έπρεπε να είναι ένα προς τρία, όσο και ο ευρωπαϊκός Μ.Ο.
Το παρόν έρχεται να καλύψει το κενό, των άμεσων και επιτακτικών αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών, με την έναρξη της σχολής στη Θεσσαλονίκη. Το νομοσχέδιο προβλέπει, όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες, για την λειτουργία της, αλλά δίνει και ιδιαίτερη σημασία, στην ποιότητα των διδασκόντων και της ύλης διδασκαλίας.
Η υψηλή ποιότητα εκπαίδευσης των δικαστικών λειτουργών, εγγυάται την βελτίωση της ταχύτητας έκδοσης των αποφάσεων, αλλά και το περιεχόμενο τους.
Αυτός είναι ο στόχος του συνόλου των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες έχει προβεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρας. Να δοθούν ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις, στα σοβαρά προβλήματα του δικαστικού συστήματος και να παραχθεί απτό αποτέλεσμα, προς όφελος του πολίτη και της κοινωνίας συνολικά.
Βελτιώνοντας τα τεχνικά ζητήματα των δικαστηρίων και των δικαστικών λειτουργών, όπως και των υποδομών και κτηριακών εγκαταστάσεων σε πολλά μέρη της χώρας, αναβαθμίζεται η άσκηση του Δικαίου και ο θεσμός της Δικαιοσύνης θα ανακτήσει την ουσιαστική και δυναμική ισχύ του.
Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε, την θεσμική θέση της Δικαιοσύνης, γιατί, κάθε ευνομούμενη πολιτεία, εξελίσσεται και προοδεύει μέσα από την εύρυθμη λειτουργία της. Η Δικαιοσύνη λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, για να μπορούν άπαντες, υπό ορισμένο πλαίσιο, να δρουν και να προστατεύονται.
Η μεγάλη αργοπορία απονομής της, δημιουργεί πολλές φορές στους πολίτες, αμφισβήτηση και για αυτές καθαυτές τις αποφάσεις. Αυτό αδικεί τους Έλληνες δικαστές, οι οποίοι στην πλειονότητα τους, είναι εξαίρετοι. Η Κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη, να αλλάξει την εικόνα αυτήν, ακριβώς γιατί δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σταθερά, με συνέπεια και σεβασμό στους θεσμούς, στους ανθρώπους, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, προωθεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για την αποκατάσταση και βελτίωση των διαδικασιών και την δίκαιη δίκη.
Προτεραιότητά μας η αναβάθμιση των διαδικασιών και η ενίσχυση των δικαστικών λειτουργών. Έχουμε εισαγάγει καινοτομίες όπως η ειδική πλατφόρμα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση του τρόπου επίδοσης των κλήσεων και δίνουμε βάρος στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση.
Με τις βελτιώσεις αυτές θα επιταχυνθεί η διεκπεραίωση, χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, που διαχρονικά επιβαρύνουν την αποδοτική λειτουργία των δικαστηρίων μας.
Η Ελλάδα είναι πλέον ένα κράτος σύγχρονο και επιδραστικό. Δεν επιτηρείται και δεν ποδηγετείται. Αντίθετα, έχει χαράξει ανιούσα πορεία μέσω της ανάπτυξης και του εσωτερικού εκσυχρονισμού και η Δικαιοσύνη, είναι εξαιρετικά κεφαλαιώδους σημασίας, ώστε να μείνει έξω από αυτό.
Είναι κατανοητή η αντίστασή της αντιπολίτευσης σε κάθε αλλαγή, είναι άλλωστε και Νόμος της Φυσικής. Δεν είναι όμως αποδεκτή, η μόνιμη άρνησή της, που ντύνεται με φαιδρές δικαιολογίες και εμπόδια που δεν υπάρχουν.
Η μόνιμη αυτή άρνησή και η συνεχής μιζέρια, δεν συνεισφέρει τίποτα και πουθενά. Απλώς κάθε φορά, αποκαλύπτει την αναχρονιστική αριστερή εμμονή και την ανικανότητα τους, για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό και πρόοδο. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν θα μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε τον μας σχεδιασμό μας για ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί, ούτε μια μέρα παραπάνω.