Συνάντηση εργασίας με τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, είχε η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα, όπου του έθεσε δύο σημαντικά θέματα, που αφορούν αφενός συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα και αφετέρου τις τοπικές Κοινότητες του Νομού μας.
Το πρώτο ζήτημα σχετίζεται με τους ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας και το επακόλουθο κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών, έχουν απωλέσει τεράστιο κομμάτι των εσόδων τους, από τη μεταφορά μαθητών.
Το δεύτερο αντικείμενο συζήτησης, αφορούσε την χρηματοδότηση των Κοινοτήτων στο Νομό Καρδίτσας, οι οποίες βέβαια λαμβάνουν τη βασική χρηματοδότηση από τους Δήμους, αλλά παρόλα αυτά δεν αρκεί, ώστε οι Πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια, να καλύψουν όλες τις ανάγκες των χωριών.
Σε δήλωσή της, η Βουλευτής του Νομού μας, τόνισε:
«Είχα μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση, με τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Εσωτερικών και παλαιό καλό φίλο, κ. Στέλιο Πέτσα. Αρχικά συζητήσαμε αναλυτικά για το πρόγραμμα «Τρίτσης» και τις διαδικασίες, που αφορά τους Δήμους μας και σημαντικά έργα, που μπορούν να υλοποιηθούν μέσω αυτού.
Στη συνέχεια, του έθεσα ζητήματα της αρμοδιότητας του, που θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά για την Καρδίτσα και υπάρχει ανάγκη επίλυσης τους.
Καταρχήν, του παρουσίασα το πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μεταφορές μαθητών στα σχολεία. Λόγω της πανδημίας και της απόφασης να ανασταλεί η δια ζώσης εκπαίδευση, οι εν λόγω επαγγελματίες απώλεσαν μεγάλο τμήμα των εσόδων τους, αφού δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια, και σήμερα βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ζημιές, που υπέστη από τις καταστροφές του Ιανού ολόκληρος ο Νομός, όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι και κατά συνέπεια και τα ταξί, που ωστόσο δεν αποζημιώθηκαν, ζήτησα από τον κ. Υπουργό, την αναπλήρωση ποσοστού των χαμένων εσόδων από τα μαθητικά δρομολόγια.
Ως γνωστόν, τα συγκεκριμένα κονδύλια είναι ήδη προϋπολογισμένα και ως εκ τούτου, δεν προκύπτει επιπλέον δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Η ποσοστιαία αναπλήρωση αυτών των χαμένων εσόδων, θα έδινε σημαντική ανάσα βιωσιμότητας, στον επαγγελματικό κλάδο των ταξί.
Άλλωστε είναι γνωστό, ότι και κάτω από ομαλές συνθήκες, ο κύκλος εργασιών των ταξί στις επαρχίες είναι περιορισμένος, γι’ αυτό και η μεταφορά μαθητών αποτελεί βασικό έσοδο, για τους εν λόγω επαγγελματίες.
Το δεύτερο αντικείμενο συζήτησης μου με τον κ. Πέτσα αφορά στο διαχρονικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες στην Περιφέρεια.
Δυσάρεστο αποτέλεσμα της πενιχρής χρηματοδότησης, που λαμβάνουν κατ’ έτος οι κοινότητες του νομού μας, καθώς οι πόροι των Δήμων περιορίστηκαν αισθητά και δεν αρκούν τα χρήματα, είναι να μην μπορούν οι Πρόεδροι και τα Τοπικά Συμβούλια, να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απλές υποχρεώσεις, απέναντι στους συμπολίτες και τον τόπο τους.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο οφείλει να αντιμετωπιστεί, ώστε να αποτρέψουμε την περαιτέρω αποψίλωση της επαρχίας και των χωριών, που μετρούν ήδη λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, αλλά που οφείλουμε να τα κρατήσουμε ζωντανά και να βελτιώσουμε την εικόνα που παρουσιάζουν.
Πρότεινα συγκεκριμένα στον κύριο Υπουργό, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, να υπάρξει επιπλέον κονδύλιο χρηματοδότησης, αποκλειστικά για τις τοπικές κοινότητες. Τα εν λόγω χρήματα, ανάλογα πάντα με τον αριθμό τοπικών κοινοτήτων για κάθε Δήμο, να πιστώνονται στους Δήμους και η διάθεση τους, να είναι υποχρεωτική και ονομαστική για κάθε τοπική κοινότητα.
Με αυτόν τον τρόπο, λύνονται προβλήματα στις κατά τόπου κοινότητες και στη Δημοτική αρχή, αφού θα μπορούν να ανταπεξέρχονται αποτελεσματικότερα στις τρέχουσες ανάγκες.
Ο κ. Πέτσας άκουσε με προσοχή τις προτάσεις μου, συμφώνησε μαζί μου, ότι πρόκειται για ενδιαφέροντα ζητήματα, που πράγματι χρήζουν επίλυσης και δεσμεύτηκε, ότι θα τα μελετήσει πολύ σοβαρά, με θετικό πνεύμα και διάθεση ικανοποίησής τους.
Συμφωνήσαμε ότι θα έχουμε στενή και τακτική συνεργασία, για αυτό και ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε άμεσο χρόνο.»