Η κ. Σκόνδρα τόνισε:
«Η πατρίδα μας εξέρχεται νικήτρια από την πανδημία που έπληξε την παγκόσμια κοινότητα. Το μαρτυρούν οι αριθμοί, το μαρτυρούν και τα εύσημα που έλαβε η Ελλάδα από όλα τα κράτη της υφηλίου. Αποτελούμε, κατά κοινή πια ομολογία, κράτος-πρότυπο για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, διότι έγιναν σωστές κινήσεις και πάρθηκαν έγκαιρα προφυλάξεις από την Κυβέρνηση για την ασφάλεια των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ωστόσο αυτό αφορά το κομμάτι της υγειονομικής κρίσης.
Όμως, συνέπεια αυτής είναι μια οικονομική ύφεση, το βάθος της οποίας εκτιμάται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Τράπεζας ότι θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Ευρώπης εδώ και 70 χρόνια.
Δυστυχώς, κάποιοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης θέλουν να αξιοποιήσουν μικροκομματικά αυτό το κύμα ύφεσης και να το παρουσιάσουν ως ελληνικό πρόβλημα. Ασκούν δηλαδή κριτική στην ελληνική Κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που παίρνει για την επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας. Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ότι πρόκειται για τη συνήθη μικροψυχία αυτών που το παρελθόν έχει καταδείξει με απόλυτη σαφήνεια τον τρόπο που ασκούσαν εξουσία. Τους ανέδειξε ως μετρ της υπερφορολόγησης και τώρα προσπαθούν να μετατρέψουν ένα παγκόσμιας κλίμακας οικονομικό πρόβλημα σε ελληνική κυβερνητική αδυναμία. Είναι λυπηρό που, αντί να σταθούν εποικοδομητικά στο πλευρό των πολιτών και να στηρίξουν τις προσπάθειες που γίνονται από κυβερνητικής πλευράς να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα η εν λόγω κατάσταση, σκέπτονται για ακόμη μια φορά στα στενά πλαίσια του στρεβλού κομματικού ιδεολογισμού και μικροκομματικού οφέλους.
Η Κυβέρνηση εισάγει το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων και τις ρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Είναι μία μέθοδος δοκιμασμένη διεθνώς, μια πρακτική επιτυχημένη. Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα δίνονται μικρές πιστώσεις σε πολίτες είτε επιχειρηματίες που τώρα ξεκινούν είτε σε όσους έχουν ήδη μικρές επιχειρήσεις και δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είτε σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να μπορέσουν να πάρουν ένα μικρό δάνειο για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Το μοντέλο αυτό των μικροχρηματοδοτήσεων έχει στόχο να αναχαιτίσει -στον βαθμό που του αντιστοιχεί βεβαίως- την ύφεση που λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν αρνείται ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το ολοκληρωτικό lockdown τριών μηνών είναι αντικειμενικά μια δύσκολη υπόθεση και για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και όλα εκείνα τα οικονομικά εργαλεία και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά, πάντα όμως αξιολογώντας την κατάσταση με ρεαλισμό αλλά και με ευαισθησία.
Εκλέγομαι σε έναν νομό που βίωσε πολύ σκληρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας. Ο Νομός Καρδίτσας, όπως και πολλοί άλλοι νομοί της ελληνικής περιφέρειας, βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή. Συγκαταλεγόμαστε στους νομούς που ακόμη και σήμερα καταγράφουμε από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα. Οι νέες και οι νέοι μας έχουν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον τους, ενώ οι γονείς τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, αδυνατώντας πολλές φορές να βρουν βιώσιμες λύσεις για να ξεπεράσουν τα οικονομικά αδιέξοδα της οικογένειας.
Για τις Καρδιτσιώτισσες και για τους Καρδιτσιώτες, όπως και για πολίτες άλλων περιφερειών, τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που θα προκύψουν από αυτό το σχέδιο νόμου θα είναι μετρήσιμα και άμεσα ορατά. Επιβραδύνοντας την ύφεση με εργαλεία όπως αυτό των μικροχρηματοδοτήσεων, βοηθούμε τους ανθρώπους στις περιφέρειες, που δουλεύουν σκληρά στην παραγωγή του πρωτογενή πλούτου, να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάταση και της χώρας.
Με το άνοιγμα των επιχειρήσεων και δεδομένης της ανάγκης ρευστότητας, η Κυβέρνηση δίνει λύση με αυτήν τη μορφή χρηματοπιστωτικής στήριξης, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα δανειοδότησης από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα. Δίνει, έτσι, ανάσα βιωσιμότητας στις περιορισμένες τοπικές οικονομίες που συντελούν όμως καθοριστικά σε ολόκληρο τον κύκλο εργασιών στην περιφέρεια. Η παροχή μικροπιστώσεων δίνει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων έως 25.000 ευρώ. Ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η εποπτεία και ο έλεγχος ολόκληρου του συστήματος λειτουργίας τόσο των νέων ιδρυμάτων μικροπιστώσεων που θα δημιουργηθούν, όσο και των πολιτών οι οποίοι θα πάρουν δάνεια μέσα από αυτή τη διαδικασία.
Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε έρχεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην επιχειρηματική δραστηριότητα όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πρόσβαση τραπεζικού δανεισμού, ιδίως λόγω αδυναμίας παροχής των εξασφαλίσεων που απαιτεί η τραπεζική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε, δηλαδή, ανάσα ρευστότητας σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και σε όσους ταλαιπωρεί και ταλανίζει έως σήμερα η γραφειοκρατία και η τοκογλυφία. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε την ομαλή επανεκκίνηση της εθνικής μας οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να τονώσουν την ελληνική οικονομία και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μία πρωτοβουλία από τις πολλές για την επίτευξη αυτού του στόχου, γιατί η Ν.Δ. ως κόμμα λαϊκό και κοινωνικά ευαίσθητο μεριμνά για όλους, αρχίζοντας όμως πάντα από τους πιο αδύναμους και από αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, και ως σοβαρή Κυβέρνηση, δεν μιλά πολύ, αλλά ασκεί πολιτική με πράξεις.»