Ίδιες υποχρεώσεις και ίδια δικαιώματα γονέων εισηγείται στον Υπ. Δικαιοσύνης η Ασημίνα Σκόνδρα

Με αφορμή την πρόσφατη ετήσια γιορτή του πατέρα, και ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κων/νο Τσιάρα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η παρέμβαση της κ. Σκόνδρα σχετίζεται με την υποχρέωση της πατρίδας μας, να προχωρήσει σε νομοτεχνικές αλλαγές, ώστε αφενός να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβούλιου της Ευρώπης, αφ’ ετέρου να μετριαστεί ο κίνδυνος ψυχολογικής πίεσης κυρίως των παιδιών, που έχουν ανάγκη και των δύο γονιών τους. 

Το εν λόγω ψήφισμα αφορά ζητήματα ισότητας και κοινής γονικής ευθύνης τέκνων. Η Ελλάδα, παρόλο που αποδέχτηκε το ψήφισμα 2079/2015, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, διατηρώντας ένα παρωχημένο οικογενειακό δίκιο 40 ετών, με το οποίο καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών όπως και των γονέων τους, είτε βρίσκονται σε έγγαμο βίο είτε όχι. 


Στην παρέμβαση της προς τον Υπουργό, η Βουλευτής αναφέρει: 


«Κύριε Υπουργέ, 

Ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων και με αφορμή την ετήσια Γιορτή του Πατέρα, κάθε 3η Κυριακή του Ιούνιου, θα ήθελα να στρέψετε την προσοχή σας στα δεκάδες μηνύματα διαμαρτυρίας συμπολιτών μας, που όντας διαζευγμένοι, νιώθουν την εγκατάλειψη της πολιτείας, σχετικά με τα δικαιώματα τους, ως πατέρες ανήλικων παιδιών. 

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει όλα τα κράτη μέλη του, να κυρώσουν το ψήφισμα 2079 (2015) περί Ισότητας και κοινής γονικής ευθύνης τέκνων. Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να εξαλείψουν από την εθνική τους νομοθεσία, υφιστάμενες αποκλείσεις, επί του συνόλου των δικαιωμάτων των παιδιών και των γονέων. Σε πληθώρα χωρών του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Δανία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βραζιλία και το Μεξικό, η συνεπιμέλεια έχει θεσμοθετηθεί, ενώ παράλληλα η πλειονότητα του επιστημονικού ιατρικού κόσμου έχει ταχθεί υπέρ αυτής. 

Δυστυχώς η Ελλάδα, παρόλο που αποδέχτηκε το ψήφισμα 2079/2015, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές, διατηρώντας ένα παρωχημένο οικογενειακό δίκιο, εκθέτοντας έτσι τα παιδιά που μένουν με τον έναν γονέα, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει αντιδικία, σε κινδύνους αδικαιολόγητης ψυχολογικής πίεσης. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Υπουργέ, αν προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την συνεπιμέλεια τέκνων, ώστε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει ήδη κυρώσει, μεταξύ των οποίων και το ψήφισμα 2079 του 2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης;»