Την ανάγκη απελευθέρωσης της συνεταιριστικής δραστηριότητας, ώστε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο μετάβασης από τον μικρό, αδύναμο, μεμονωμένο και απομονωμένο αγρότη και κτηνοτρόφο, σε πρότυπα γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ανέλυσε στην τοποθέτηση της στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ασημίνα Σκόνδρα. Επίσης, στην εισαγωγή της ομιλίας της, έκανε αναφορά στα γεγονότα που διαδραματίζονται στον Έβρο και το θάρρος, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Πριν από οτιδήποτε άλλο, θα ήθελα από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, που με σθένος υπερασπίζονται τα σύνορα της Χώρας μας από τους εισβολής που πιέζουν κατά χιλιάδες, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας.
Δηλώνω περήφανη για το θάρρος, την ετοιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την διπλωματική μαεστρία, που επέδειξε ο Πρωθυπουργός μου και η Κυβέρνηση μου στην ακραία αυτή πρόκληση.
Ικανοποίηση όμως δηλώνω και για τη στάση του κ. Τσίπρα, που συμφωνεί με τις ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρόλο που έτσι αιφνιδίασε σχεδόν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες με ομοψυχία στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν φοβάται, δεν εκβιάζεται, και συνεχίζει να φυλάει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.
Μπαίνοντας στην κουβέντα του νομοσχεδίου, πρέπει να πω ότι πιστεύω ακράδαντα, πως ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συντελέσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη, στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και που η Κυβέρνηση μας εργάζεται ακατάπαυστα για αυτούς τους στόχους.
Είναι προϋπόθεση όμως το παραγωγικό μοντέλο να ανασυγκροτηθεί και να αναδιαρθρωθεί. Και δεν μπορεί να συμβεί αυτό, εάν ο αγροτικός κόσμος δεν προβεί σε ειλικρινής συνέργειες και συνεργασίες, με επαγγελματισμό, ευθύνη και εμπιστοσύνη.
Δεν μπορεί κανείς αγρότης μόνος του να επιβιώσει, να γίνει ανταγωνιστικός, να απελευθερωθεί και να παράξει, απολαμβάνοντας τόσο ο ίδιος όσο και η οικονομία την προστιθέμενη αξία της παραγωγής του, χωρίς μια ριζική τομή. Αφετηρία μπορεί να είναι η νέα δομή και ο νέος τρόπος λειτουργίας των Συνεταιριστικών Σχημάτων.
Αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση, που εξυγιαίνει και ενδυναμώνει την αγροτική συνεταιριστική δράση, φέρνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με το παρόν σχέδιο νόμου.
Μέσα από αυτό, θα γίνει η επανεκκίνηση του συνεταιριστικού κινήματος, που περνά μία σοβαρή κρίση και απαξιώθηκε πλήρως την τελευταία εικοσαετία.
Αφήνοντας πίσω τα δύσκολα χρόνια, ρίχνουμε βάρος στον πρωτογενή τομέα, που συντελεί στην αυτάρκεια της χώρας, στο εμπορικό ισοζύγιο και μπορεί να αποτελέσει απαρχή μιας νέας εκβιομηχάνισης της Χώρας.
Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, η τα μεγάλα αστικά κέντρα και τα κοσμοπολίτικα νησιά. Ελλάδα είναι και εκείνες οι περιοχές, που καλλιεργούν τη γη, εκτρέφουν ζώα και παράγουν πρωτογενή πλούτο.
Όπως η Θεσσαλία, το περιβόλι της Ελλάδας, και η Καρδίτσα, που είναι Νομός αγροτικός, αλλά και ο δεύτερος φτωχότερος στην επικράτεια. Για να ανακάμψει και να ξεφύγει από το τέλμα που βιώνει, χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα του.
Ποια είναι αυτά σε περιοχές που η τοπική οικονομία στηρίζεται στη αγροτιά;
Ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος, το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η χαμηλή παραγωγικότητα με αποτέλεσμα την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την χρονοβόρα διακίνηση των προϊόντων, τις χαμηλές τιμές διάθεσης και την περιορισμένη πρόσβαση, στις ξένες αγορές.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, είναι σημαντικό όχημα επίλυσης αυτών των βασικών προβλημάτων.
Στο δρόμο της αναδιάρθρωσης της παραγωγής, επαναπροσδιορίζουμε το νομικό πλαίσιο που αφορά ακριβώς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις. Πρόκειται για ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, που ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα μακριά από ιδεοληψίες και κομματικές σκοπιμότητες, που υπήρχαν παλιότερα.
Ο νόμος επιδιώκει την απλοποίηση ίδρυσης, την ευελιξία σύνθεσης, την διαφάνεια λειτουργίας και τις ευκαιρίες ουσιαστικών επενδύσεων.
Εξισορροπείται ο ρόλος του κράτος και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, και παρέχει ελευθερίες στους συνεταιριστές, να αποφασίζουν και να δρουν με γνώμονα τα συμφέροντα τους.
Έτσι αποφεύγουμε την κρατική κηδεμονία, με συνεταιρισμούς εγκλωβισμένους σε παθογένειες, στρεβλώσεις και νοοτροπίες του παρελθόντος, όπως αυτός της κομματικής η οικογενειακής χειραφέτησης.
Ο ρόλος του κράτους, θα είναι εποπτικός και ελεγκτικός και παύει να αποτελεί τροχοπέδη στη εύρυθμη λειτουργία τους.
Εισάγεται η ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε οι συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστική επιχείρηση, όπως ακριβώς οφείλουν, για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.
Το νομοσχέδιο δίνει δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, με δικαίωμα ψήφου, που δεν θα υπερβαίνει το 35% του συνόλου όλων των μελών. Τονίζω, ότι είναι αποκλειστικά δικαίωμα του καταστατικού, να διαμορφώσει το όριο, τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, των ιδιωτών επενδυτών. Οι επενδύσεις βεβαίως επιλύουν το πάγιο πρόβλημα χρηματοδότησης και λειτουργίας των συνεταιρισμών.
Επαναπροσδιορίζεται το φορολογικό καθεστώς, που διέπει τους συνεταιρισμούς, αφού τα πλεονάσματα τους δεν φορολογούνται. Τα δε διανεμόμενα κέρδη, θα φορολογούνται ως μέρισμα με 5%, σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία.
Συστήνεται η «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών», που αποτελεί την εθνική συντονιστική οργάνωση των αγροτικών συνεταιρισμών και των λοιπών νομικών προσώπων που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο.
Ένα ζήτημα που οφείλω να θίξω, έχει να κάνει με τις χρεοκοπημένες Ενώσεις. Πίσω από αυτές, υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως και στην πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, που αφενός έχασαν τη δουλεία τους, αφετέρου μέχρι σήμερα δεν έχουν εξοφληθεί τα χρωστούμενα από την ΕΑΣ. Είστε γνώστης κύριε Υπουργέ και παρακαλώ να δώσετε λύση, όσο πιο άμεσα γίνεται.
Ο πρωτογενής τομέας της Χώρας μας σήμερα αποδίδει, ανά στρέμμα περίπου 60% λιγότερο ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, απ’ ότι η αντίστοιχη, στους ευρωπαίους εταίρους μας. Αυτό μπορεί να αντιστραφεί μόνο, με μία μορφή οικονομικής σύμπραξης, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος. Είναι σημαντικό για το σήμερα αλλά αναγκαίο για το αύριο και τους νέους αγρότες, διότι οι παλαιές γενιές σταδιακά αποσύρονται και ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώνεται.
Βάζοντας τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στο επίκεντρο, οι αγρότες ενδυναμώνουν και η παραγωγή δεν γίνεται απλά βιώσιμη, αλλά αποδοτική και κερδοφόρα.
Χρειαζόμαστε αγροτικούς συνεταιρισμούς, ανταποδοτικούς, με άρτια τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη και σωστή οργάνωση, που να εμπνέουν εμπιστοσύνη και κύρος.
Η απελευθέρωση της συνεταιριστικής δραστηριότητας αποτελεί σημαντικό εργαλείο μετάβασης από τον μικρό, αδύναμο, μεμονωμένο και απομονωμένο αγρότη και κτηνοτρόφο, που η επιβίωση του στηριζόταν στη επιδότηση, σε πρότυπα γεωργικών και κτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Δημιουργούνται οι βάσεις για καθετοποιημένες μονάδες από τη καλλιέργεια μέχρι την τυποποίηση, διακίνηση και εμπορία.
Πιστεύουμε στον αγροτικό κόσμο και στηρίζουμε έμπρακτα τον πρωτογενή κλάδο. Δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, πτηνοτρόφους. Το λέγαμε προεκλογικά, το δείχνουμε μετεκλογικά. Είμαστε δίπλα στους αγρότες και στα ποιοτικά προϊόντα μας.»