Ψάχνουν για άλλοθι; Γι΄αυτό συζητούν για δημοψήφισμα;

Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα του δημοψηφίσματος.

Τόσο ο κ.Βαρουφάκης, όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέτουν τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ως πιθανότητα, χωρίς όμως να εξηγούν το βασικότερο.

Ποιό ακριβώς θα είναι το ερώτημα προς τον Ελληνικό λαό;

Θα είναι ευρώ ή δραχμή;

Θα είναι νέο μνημόνιο και χρηματοδότηση ή όχι; 

Γεννώνται όμως και άλλα ερωτηματικά, τα οποία βάζουν σε υποψίες και ανησυχίες τον κάθε σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη.

Γιατί χρειάζεται το δημοψήφισμα;

Για να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ως «φερετζέ» και να καλύψει την «άγαρμπη» στροφή των 180ο , που κάνει από τις προεκλογικές υποσχέσεις μέχρι τις μετεκλογικές της πράξεις;

Ή για να μεταφέρει όλη την ευθύνη στο λαό, ώστε να υπάρχει η απάντηση:

«Εσείς αποφασίσατε, άρα δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε και να αντιδράτε».

Το ζήτημα του δημοψηφίσματος στο παρελθόν το έβαλε στο τραπέζι και ο κ. Παπανδρέου, και θα έπρεπε να θυμούνται στο ΣΥΡΙΖΑ τις καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Φαίνεται όμως ότι αδιαφορούν πλήρως για τις συνέπειες αυτές και τις επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών.

Βεβαίως υπάρχει και η περίπτωση να το έχουν ως απωθημένο, αφού η ομάδα που οδήγησε τότε τη χώρα μας στο ναυάγιο, είναι αυτή που κάνει το κουμάντο και σήμερα. 

Ο κ. Βαρουφάκης υπήρξε σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, ο κ.Κοντζιάς επίσης σύμβουλος του κ. Παπανδρέου. Το ίδιο και η κ. Παναρίτη σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, όπως και η κ. Κατσέλη , που οδεύει για πρόεδρος της Εθνική Τράπεζα, ήταν τότε πρωτοκλασάτο στέλεχος.

Η διακυβέρνηση της Χώρας και μάλιστα κάτω από τέτοιες συνθήκες χρειάζεται μεγάλη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ρεαλισμό. Η πραγματικότητα στη πολιτική αλλά και στη ζωή, είναι πάντα αυτή που κερδίζει. Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ προσγειώθηκε και ήρθε σε επαφή μαζί της κατατροπώθηκε. Αντιλήφθηκε ότι ή θα προσαρμοστούμε στους ευρωπαϊκούς κανόνες και θα εφαρμόσουμε ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ή θα βγούμε από την ευρωζώνη και θα επιστρέψουμε στη δραχμή.

Οι πολίτες όμως δεν έχουν τέτοιο δίλημμα, διότι έχουν αποφασίσει. Ποτέ δεν έδωσαν εξουσιοδότηση στο ΣΥΡΙΖΑ, να διακινδυνεύσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. 

Δημοψήφισμα λοιπόν δεν χρειάζεται και η κουβέντα γι΄αυτό πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Ποτέ άλλωστε δεν έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θέμα συμμετοχής μας στην ευρωζώνη προεκλογικά, μόνο παροχές και σκληρή διαπραγμάτευση υποσχόταν. 

Τις παροχές τις έχει μεταθέσει στο απώτερο μέλλον και για στη διαπραγμάτευση πέτυχε να αλλάξει όνομα στη τρόικα και στο μνημόνιο και τα τεχνικά κλιμάκια να μην πηγαίνουν στα Υπουργεία για ελέγχους αλλά να πηγαίνουν τα Υπουργεία στα ξενοδοχεία για να ελεγχθούν.

Είχε και άλλη μεγάλη επιτυχία. Κέρδισε τετράμηνη παράταση του μνημονίου, χωρίς όμως να πάρει χρήματα.

Μετά το τετράμηνο η χώρα μας ή θα μπορεί να δανείζεται πλέον από τις αγορές, όπως κάθε κανονική χώρα κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο ή θα πρέπει να καλυφτεί από ένα τρίτο μνημόνιο.

Αυτό θα είναι το χειρότερο για όλους μας. 

………Και να σκεφτεί κανείς ότι το Φεβρουάριο θα βγαίναμε από το μνημόνιο οριστικά.

ΑΣΗΜΙΝΑ ΣΚΟΝΔΡΑ Πρ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ