Το μέλλον της Χώρας κρίνεται από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Πολύ ξεχωριστή σημασία για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του έθνους μας, έχει η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο θεσμός είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και το πρόσωπο που κατέχει την θέση αυτή, για την περίοδο 5 ετών, είναι ο ανώτατος άρχων της Ελλάδας. Η επιλογή του Προέδρου , γίνεται βάσει μίας ευρύτερης κοινοβουλευτικής αποδοχής, που στέλνει μήνυμα εθνικής ενότητας και ομοψυχίας σε όλους τους πολίτες.

Η Εθνική αυτή ενότητα είναι η επιταγή του συντάγματος, γι’ αυτό άλλωστε, ο αριθμός ψήφων που απαιτείται, ανέρχεται στα 2/3 της Ολομέλειας της βουλής.

Στη δεδομένη χρονική περίοδο, καταστρατηγείται πλήρως, η φιλοσοφία του Συντάγματος. 

Η επιλογή του προσώπου, του Σταύρου Δήμα εν προκειμένω – αν και αποδεκτός από όλο το πολιτικό φάσμα, ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως ένας μετριοπαθής, αξιόλογος και ευπατρίδης πολιτικός – πολύ μικρό ρόλο παίζουν στην διαδικασία ψηφοφορίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Αυτή η πικρή διαπίστωση, από μόνη της, καταδεικνύει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η πατρίδα μας, από τις ανεύθυνες πολιτικές απόψεις, που εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εμμονή τους στο «όχι», στο «όχι σε όλα» και «όχι σε όλους», αυτή τη φορά δυστυχώς θα κοστίσει ακριβά. Πολύ ακριβά για την χώρα, πολύ ακριβά για όλους τους πολίτες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος απ' τις εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι να έρθει η πατρίδα μας σε ρήξη με τους ευρωπαίους εταίρους της. Η ανησυχία αυτή είναι διάχυτη. Τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. 

Τα πρώτα μηνύματα τα πήραμε ήδη. Το ρευστό πολιτικό τοπίο, οδήγησε σε πρωτόγονη πτώση του Χρηματιστηρίου, τη μεγαλύτερη της τελευταίας 25ετίας, και δυστυχώς, συνεχίζεται. Στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση, μετά από μια σημαντική περίοδο, όπου τα ποσοστά παρέμειναν χαμηλά. 

Το μήνυμα υπήρξε ξεκάθαρο: Ουδόλως ενδιαφέρονται οι επενδυτές και οι πιστωτές μας, για το εάν θα γίνουν εκλογές ή εάν θα αλλάξει η κυβέρνηση. Ανησυχούν, όμως, πολύ, στο ενδεχόμενο ρίσκο ανατροπής της τρέχουσας μεταρρυθμιστικής πολιτικής της Ελλάδας. Θεωρούν βέβαιο, ότι κάτι τέτοιο μοιραία θα οδηγήσει την χώρα μας, στο μοντέλο της Κύπρου και στην έξοδο της απ' την Ευρωζώνη.

Ολική ρήξη της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της , όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ Θα οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από εκείνους. 

Αυτό εξάλλου θεωρείται απολύτως λογικό και φυσιολογικό. Δεν μπορεί, να προβαίνεις, σε μονομερή καταγγελία των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, σε διακοπή των μεταρρυθμίσεων, και παράλληλα να συνεχίζουν να σου δανείζουν τα χρήματά τους. 

Το 2015 αποτελεί χρονιά σταθμός για την Ελλάδα. Οι προσπάθειες του λαού και της κυβέρνησης του Αντώνη σαμαρά, κατάφεραν να φέρουν ανάκαμψη στην εθνική μας οικονομία. Όλοι οι δείκτες βελτιώνονται. Αργά μεν, αλλά σταθερά δε. Οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι όμως παραμονεύουν και μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσταθεροποιήσουν την ελληνική οικονομία, ρίχνοντας την πάλι στην ύφεση , με επακόλουθα πολύ χειρότερα απ’ ότι έχουμε γνωρίσει. 

Στις 31/12/2014, τελειώνει ο αναγκαστικός δανεισμός της πατρίδας μας. Υπό ομαλές συνθήκες, το 2015, αν συνεχίσουμε το δρόμο της ευθύνης και της σταθερότητας το Eurogroup, θα χορηγήσει στην Ελλάδα προληπτική πιστωτική γραμμή. Δηλαδή, ένα ακόμη μαξιλάρι για την χώρα, σε περίπτωση που προκύψουν απρόβλεπτες χρηματοδοτικές ανάγκες ή που οι αγορές, μας προσφέρουν κεφάλαια με αυξημένα επιτόκια. Όλα τα παραπάνω όμως, προϋποθέτουν ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Για οποιαδήποτε θετική εξέλιξη όμως, προϋπόθεση είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και σταθερό πολιτικό περιβάλλον.

Είναι, λοιπόν, η στιγμή που όλοι οι Βουλευτές τους Ελληνικού Κοινοβουλίου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν και να αναλάβουν την μεγάλη εθνική ευθύνη, απέναντι στην Ελλάδα και στο λαό, αφήνοντας κατά μέρος, τα όποια μικροκομματικά τους συμφέροντα.